Aan de hand van het werk van Friedrich Nietzsche laat Joost van der Leij zien hoe je je leven mooi maakt in plaats van waar. Nietzsche is ongetwijfeld een van de meest besproken filosofen. Toch is er iets vreemds aan de hand met hoe er over Nietzsche wordt gesproken. Want niet alleen Nietzsche’s eigen bestaan, maar ook zijn hele filosofie is gebaseerd op het idee dat er mensen zijn die overal buiten de boot vallen. Hoe is het dan mogelijk dat mainstream professoren denken dat zij begrijpen waar Nietzsche het over heeft?
Nietzsche’s leven is uitermate bijzonder geweest. Als student was hij al zo goed als filoloog, de tak van filosofie die zich bezighoudt met het duiden van hele oude teksten, dat hij een professorschap kreeg. Vervolgens werd die zeer korte periode van studentschap tegen hem gebruikt toen later bleek dat hij er hele vreemde ideeën op nahield. Toch is al vanaf het begin in het werk van Nietzsche te lezen, bijvoorbeeld in de Geboorte van de Tragedie, hoe de massa het bijzondere mensen bijzonder moeilijk maakt.
In deze drie uur durende workshop neemt filosoof Joost van der Leij je mee door het gehele werk van Nietzsche. Hoe Nietzsche eerst beschrijft wat er mis is met mensen om vervolgens aan te geven hoe het wel moet. Dit mondt uit in Nietzsche’s grote meesterwerk, Aldus Sprak Zarathustra, waarin zijn theorie over de hogere mensen versus de laatste mens wordt verteld. Alle aandacht gaat in dat boek uit naar de Übermensch, maar bijna iedereen leest er overheen dat de Übermensch volgens Nietzsche nog helemaal niet bestaat en alleen maar de volgende fase in de evolutie is. Nietzsche’s ideeën over de laatste en de hogere mens zijn veel belangrijker voor ons. Zij laten zien dat wij alleen een keuze hebben tussen een gezapig leven als burgerman of een prachtig leven als hogere mens, ook al zit er bij die pracht en praal ook een hoop tragedie. Hoewel Nietzsche tot de conclusie komt dat het uiteindelijk toch meer om een komedie gaat dan om een tragedie. Oftewel, maak je leven mooi in plaats van waar.
Het mooie aan deze workshop van Joost van der Leij is dat hij als geen ander, net als Nietzsche, overal buiten de boot valt. In tegenstelling tot de gearriveerde professor, die overigens hele slimme dingen zegt over het werk van Nietzsche, is Nietzsche bezien vanuit de positie van een buitenbeentje een hele interessante. Kortom, wanneer je geïnteresseerd bent in iets anders met je leven doen dan de gebaande paden te volgen, schrijf je dan in voor deze workshop. Alle deelnemers krijgen ook gratis toegang tot de meer dan vier uur durende online video- en audio-opnamen van eerdere lezingen van Joost van der Leij over Nietzsche.